Tűzoltó készülékek karbantartása és forgalmazása

Szolgáltatásaink:

–       Tűzoltó készülékek karbantartása

–       Tűzoltó készülékek felszerelése

–       Tűzoltó készülékek selejtezése

–       Tanácsadás

Termékeink:

–       Tűzoltó készülékek

–       Tűzvédelmi jelek (utánvilágító táblák / piktogramok)

–       Tűzoltó készülék kiegészítők

–       Tűzoltó készülék tartók

o   fali tartók

o   dobozok

o   állványok

 

A tűzoltó készülék készenlétben tartója köteles gondoskodni a tűzoltó készülékek időszakos ellenőrzéséről, karbantartásáról.

 

Ideális választás a Szikora Mérnökiroda Kft.-t megbíznia, ha az alábbiak közöl bármelyik igaz Önre:

–       Szeretné, hogy a cége megfeleljen a vonatkozó jogszabályi követelménynek.

–       Időt szeretne nyerni azzal, hogy nem kell még a karbantartások, üzemeltetői ellenőrzések esedékességét is nyilvántartania. Mi minden esetben emailben értesítjük Önöket az esedékességek előtt a szükséges teendőkről.

–       Megbízható partnert keres, aki garantálja, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően, mindig határidőben elvégzi a kívánt munkát.

–       Olyan partnert keres aki rövid határidővel tudja vállalni a feladatok elvégzését.

–       A karbantartásról egy igényes és átlátható nyilvántartási naplót szeretne kapni.

–       Tervezhető költségeket szeretne tapasztalt szakértői támogatással

–       Az esetlegesen felmerülő hiányosságokhoz, feladatokhoz (pl. tűzvédelmi jel hiánya, rögzítés hiánya, tűzoltó készülék selejtezés, új tűzoltó készülék beszerzése) nem szeretne további vállalkozókat bevonni, hanem inkább mindent egy kézben tudna.

Szeretné, ha időben értesülne, ha esedékes a karbantartás vagy üzemeltetői ellenőrzés?

Mi az esedékessé válást megelőzően értesítjük Önöket emailben!

 

Mi a karbantartások, ellenőrzések célja?

A karbantartások, üzemeltetői ellenőrzések célja, hogy a tűzoltó készülékek üzemképességét biztosítsuk, megfelelő állapotáról, akadálymentes hozzáférhetőségéről, továbbá a vonatkozó jogszabályban meghatározott előírások érvényesüléséről rendszeresen meggyőződjünk.

 

Ki végezheti?

Tűzoltó készülék karbantartását kizárólag a jogszabályi feltételeknek megfelelő, a hatóság által nyilvántartásba vett karbantartó szervezet vagy az ilyen karbantartó szervezettel szerződéses jogviszonyban álló felülvizsgáló végezheti.

Tűzoltó készülék karbantartását az arra vonatkozó, érvényes tűzvédelmi szakvizsga-bizonyítvánnyal rendelkező karbantartó személy végezheti.

Milyen karbantartások, ellenőrzések vannak és milyen időközönként szükséges elvégezni?

1. Alapkarbantartás

Ki végzi: karbantartó személy

Ciklusidők: 12 hónap (+1 hónap)**, 6 hónap (+1 hónap)*D

Dokumentálás szükségessége és módja: tűzvédelmi üzemeltetési napló

 

2. Középkarbantartás

Ki végzi: karbantartó személy

Ciklusidő: 5 év (+ 2 hónap)

Dokumentálás szükségessége és módja: tűzvédelmi üzemeltetési napló

 

3. Teljes karbantartás

Ki végzi: karbantartó személy

Ciklusidő: 10 év (+ 2 hónap)

Dokumentálás szükségessége és módja: tűzvédelmi üzemeltetési napló

 

4. Üzemeltetői ellenőrzés

–       Ki végzi: az üzemeltető által megbízott vagy kijelölt személy, aki végrehajtja az üzemeltetői ellenőrzést

–       Ciklusidő: 3 hónap (+ 1 hét)

–       dokumentálás szükségessége és módja: tűzvédelmi üzemeltetési napló

 

A ciklusidők számítása az első alap-, közép- és teljes körű karbantartás esetében a gyártási időponttól, a további karbantartások esetében a legutolsó karbantartástól történik.

Ha gyártási időpontként csak az év van feltüntetve, az adott év január 31-e, ha a gyártás éve és negyedéve van jelölve, az adott negyedév első hónapjának utolsó napja, ha a gyártás éve és hónapja van jelölve, az adott hónap utolsó napja a gyártási időpont.

A tűzoltó készülékekről a készenlétben tartó, az általa végzett ellenőrzésekről, valamint a tűzoltó készülék karbantartásokról tűzvédelmi üzemeltetési naplót vezet.

 

Mennyi a tűzoltó készülék élettartama?

A szén-dioxiddal oltó és a hajtóanyagpalack kivételével a tűzoltó készülékek és alkatrészek élettartama nem haladhatja meg a 20 évet. Ezt követően selejtezni szükséges. A tűzoltó készülékek selejtezéséről a tulajdonos gondoskodik.

A 25 kg és az annál nagyobb töltettömegű tűzoltó készülék a gyártást követő 20 év után a tűzvédelmi szakértői névjegyzékben tűzoltó készülék szakértői területen szereplő személy által kiadott szakvélemény birtokában tartható készenlétben. Az élettartam a 20. évtől számítva kétszer öt évvel hosszabbítható meg.

 

Fogalmak:

tűzoltó készülék készenlétben tartó: az a személy vagy szervezet, amely jogszabály által tűzoltó készülék készenlétben tartására kötelezett,

karbantartás: mindazon intézkedések, tevékenységek összessége, amelyek célja az érintett műszaki megoldás működőképességének, hatékonyságának biztosítása, meghibásodásának megelőzése, valamint ezek dokumentálása,

tűzoltó készülék karbantartó szervezet OKF azonosító jele: egyedileg sorszámozott, a karbantartó szervezet műhelyét azonosító, hamisítás elleni védelemmel ellátott (hologramos) matrica, melyet a karbantartó szervezetek a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kijelölt forgalmazótól vásárolhatnak meg,

tűzoltó készülék felülvizsgáló: karbantartó személyt alkalmazó, tűzoltó készülék karbantartását végző vállalkozás, mely karbantartó műhelyt nem tart fenn, és amelynek OKF azonosító jelét karbantartó szervezet biztosítja,

tűzoltó készülék karbantartó szervezet: karbantartó személyt alkalmazó, tűzoltó készülék karbantartását végző, karbantartó műhelyt fenntartó vállalkozás,

üzemeltetői ellenőrzés: az üzemeltetői ellenőrzést végző személy vagy az üzemeltető által írásban megbízott jogi személy által végzett, az érintett műszaki megoldás működőképességéről való, jellemzően szemrevételezéses meggyőződés és annak írásban történő dokumentálása,

 

üzemeltetői ellenőrzést végző személy: az üzemeltető által megbízott vagy kijelölt személy, aki végrehajtja az üzemeltetői ellenőrzést

 

Vonatkozó jogszabályok:

* 1) Az MSZ 1040 szabványsorozat alapján gyártott tűzoltó készülék alapkarbantartása (szén-dioxiddal oltó kivételével)

** Az MSZ EN 3 szabványsorozat, MSZ EN 1866 szabványsorozat alapján gyártott tűzoltó készülékek és az MSZ 1040 szabványsorozat alapján gyártott szén-dioxiddal oltó tűzoltó készülék alapkarbantartása